De laatste jaren is er gelukkig meer aandacht voor het gebit van onze huisdieren. In onze praktijk hebben zowel dierenarts als assistente zich verdiept in de tandheelkunde door het volgen van diverse cursussen. Daarnaast hebben wij verschillende apparatuur aangeschaft, zoals een dentaal röntgenapparaat en een tandheelkundige unit. Hierdoor kunnen wij goede tandheelkundige zorg bieden. Niet alleen professionele reiniging en polijsten van het gebit is mogelijk. We maken ook röntgenfoto’s om de wortels van tanden en kiezen te beoordelen. Zo kan weloverwogen besloten worden of een kies of tand getrokken moet worden. Ook grote kiezen of hoektanden waarbij een chirurgische extractie nodig is kunnen wij trekken.
Als eigenaar van uw dier, zult u ook aandacht en zorg aan het gebit moeten besteden. Net als bij mensen wordt bij dieren tandplak gevormd; een witte plakkerige laag op de tanden en kiezen. In deze laag zitten o.a. bacteriën die het tandvlees kunnen doen ontsteken. Tandplak is te verwijderen door de tanden te poetsen. Als tandplak niet weggepoetst wordt kunnen zich mineralen afzetten (o.a. uit speeksel) waardoor tandplak verandert in tandsteen. Tandsteen heeft een ruw oppervlak, hierop zal tandplak zich nog gemakkelijker afzetten. Tandsteen kan niet weggepoetst worden, maar kan verwijderd worden bij een professionele gebitsreiniging onder narcose. Dagelijks tandenpoetsen bij uw dier voorkomt tandsteen, omdat u bij het poetsen de tandplak verwijdert.U kunt de tanden met een zachte tandenborstel en water poetsen. Nooit met mensentandpasta, fluor is schadelijk voor uw dier! In onze praktijk zijn ook speciale tandenborstels voor honden en katten en een smakelijke tandpasta verkrijgbaar. Met deze tandpasta vindt uw dier tanden poetsen lekker en zal het leren gemakkelijker gaan.Tanden poetsen is de beste manier om tandplak te verwijderen, één keer per dag poetsen is voldoende. Wij helpen u graag met een poetsinstructie om uw dier het tandenpoetsen stap voor stap te leren. Een dagelijkse poetsbeurt is de beste manier om het gebit schoon te houden, maar als tanden poetsen niet lukt zijn er nog andere mogelijkheden. In de praktijk is speciaal voer verkrijgbaar wat het gebit schoner houdt. Uw hond kunt u ook dagelijks laten kauwen op speciale kauwstaafjes. Deze verminderen tandplak en tandsteen.
Als het niet gelukt het gebit van uw dier schoon te houden, dan kunnen er klachten ontstaan. Meer hierover kunt u lezen bij gebitsproblemen bij de hond of de kat. Onder algehele narcose kunnen wij het het gebit goed bekijken, schoonmaken en behandelen. Daarna wordt het gepolijst, zodat het beter schoon te houden is en tandplak en tandsteen minder snel ontstaan. Maar ook na de behandeling is het belangrijk dat u thuis het gebit blijft verzorgen.
Pups worden zonder tanden geboren. Vanaf de derde levensweek tot en met de twaalfde week zullen de tanden en kiezen doorkomen. Daarna begint het wisselen. Rond zevende maand zijn alle blijvende tanden en kiezen aanwezig. Door de verschillen tussen de hondenrassen is er veel verschil in de vorm van de kaken van de hond. Denk bijvoorbeeld aan het verschil in kop van een boxer en een windhond. Bij sommige rassen (hoe mooi ze ook zijn) levert dit afwijkingen van het gebit op. Het kan zijn dat er gebitselementen ontbreken, dat elementen een afwijkende stand hebben of dat de bovenkaak en onderkaak niet goed op elkaar sluiten. Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn. Vaak kunnen deze honden prima eten en hebben ze geen last of pijn. Soms echter wel. Daarom controleren wij bij pups altijd het gebit. Bij alle vaccinaties, maar ook bij de maandelijkse pupcontroles.
Het wisselen verloopt niet altijd goed. Soms blijft een melktand staan, terwijl de blijvende tand al doorbreekt. De melktand zal in de weg staan en kan een afwijkende stand van de blijvende tand veroorzaken. Tijdig ingrijpen is dan van belang. Het liefst zien we de pups daarom regelmatig terug. Om te controleren of het wisselen van de tanden goed verloopt.
Daarnaast is gebitsverzorging ook bij honden nodig om de tanden, kiezen en het tandvlees gezond te houden. Dagelijks tanden poetsen is de beste manier. Als u uw pup dit van jongsaf aan leert heeft u daar beide levenslang plezier van. Kijk regelmatig in de bek van uw pup en controleer het gebit. Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Veel honden krijgen (op oudere leeftijd) last van een vieze geur uit de bek. Meestal wordt dit veroorzaakt door gebitsproblemen. Tandplak, ontstoken tandvlees of zelfs rotte tanden of kiezen kunnen deze geur veroorzaken. Tandsteen is een harde, geelbruine laag die vast zit op de tanden en kiezen. Tandsteen is niet weg te poetsen. Tandsteen heeft een ruw oppervlak waardoor nieuwe tandplak zich heel gemakkelijk hecht. Als uw hond gebitsproblemen heeft, of een vieze geur uit de bek heeft, zal er iets aan moeten gebeuren. Vaak eet de hond nog wel. Soms alleen nog zacht voer, soms eet de hond nog maar aan één kant van de bek. Maar soms merkt u niets aan de hond, behalve de vieze geur. Toch horen wij vaak van eigenaren dat de hond na de gebitsbehandeling vrolijker is, weer met een bal wil spelen, beter eet, enzovoort. Kiespijn blijkt moeilijk te herkennen bij een hond.
In de regel zal het gebit pas goed bekeken kunnen worden als de hond onder algehele narcose is. Na het professioneel reinigen van het gebit kunnen we het tandvlees en de tanden en kiezen onderzoeken. Het kan nodig zijn een röntgenfoto te maken van een of meer kiezen of tanden. Hiervoor hebben wij een speciaal röntgenapparaat. Op de röntgenfoto kunnen we de wortels bekijken en zo beslissen of het nodig is of en zo ja, op welke manier een tand of kies getrokken moet worden.
Tanden en kiezen met één wortel kunnen vaak gesloten getrokken worden. Dit betekent dat ze voorzichtig losgemaakt worden uit de tandkas en dat ze in hun geheel verwijderd worden. Kiezen met twee of drie wortels kunnen vrijwel nooit in hun geheel verwijderd worden. De wortel(punt) zou afbreken. Daarom worden deze chirurgisch getrokken. Dat wil zeggen dat het tandvlees wordt ingesneden en losgemaakt wordt van het onderliggende bot. Een deel van het bot van de tandkas wordt voorzichtig weggeboord. De kroon (het deel dat boven het tandvlees uitsteekt) wordt met een boortje gesplitst, waardoor elke wortel apart getrokken kan worden. Als alle wortels verwijderd zijn wordt het tandvlees weer gehecht. Aan het eind van de gebitsbehandeling wordt het gebit gepolijst. De tanden en kiezen zijn dan mooi glad en tandplak zal minder snel hechten. Maar…daarmee bent u niet klaar. Als het gebit door ons goed verzorgd is bent u nu zelf aan de beurt. Als er thuis geen nazorg plaatsvindt zal opnieuw tandplak ontstaan. Dit zal overgaan in tandsteen. De bacteriën uit de tandplak zullen het tandvlees weer aantasten etc., etc. Het is dus belangrijk dat u na de behandeling zelf aan de slag gaat. Met de tandborstel, voer, kauwstaafjes, etc.
Laat het zo ver niet komen…
Kittens worden zonder tanden geboren. Vanaf de tweede levensweek tot en met de zesde week komen de melkelementen door. Daarna begint het wisselen. Rond de zesde maand zijn alle blijvende tanden en kiezen aanwezig. Problemen bij het wisselen komen bij de kat, in tegenstelling tot de hond, niet vaak voor. Als een melkelement aanwezig blijft terwijl het blijvende element doorkomt kan dit een afwijkende stand van het blijvende element veroorzaken. Heeft u twijfels over het gebit van uw kitten dan helpen wij u graag.
Daarnaast is gebitsverzorging ook bij katten nodig om de tanden, kiezen en het tandvlees gezond te houden. Dagelijks tanden poetsen is de beste manier. Als u uw kitten dit van jongsaf aan leert heeft u daar beide levenslang plezier van. Kijk regelmatig in de bek van uw kitten en controleer het gebit. Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Veel katten krijgen (op oudere leeftijd) last van een vieze geur uit de bek. Dit kan veroorzaakt worden door gebitsproblemen, zoals tandplak, ontstoken tandvlees of rotte tanden of kiezen. Tandplak is een zachte, geelwitte laag die zich op tanden en kiezen afzet. In deze laag zitten o.a. bacteriën die voor ontsteking van het tandvlees zorgen. Tandplak kan weggepoetst worden. Tandsteen is een harde, geelbruine laag die vast zit op de tanden en kiezen. Tandsteen is niet weg te poetsen. Het heeft een ruw oppervlak waardoor nieuwe tandplak zich heel gemakkelijk hecht. Een dagelijkse poetsbeurt is de beste manier om het gebit schoon te houden, maar als tanden poetsen niet lukt zijn er nog andere mogelijkheden. In de praktijk is speciaal voer verkrijgbaar wat het gebit schoner houdt.
Bij katten komen bovendien twee andere afwijkingen regelmatig voor: resorptie letsels en chronische gingivo-stomatitis (FCGS).
Bij inspectie van de bek kunnen wij alleen de kroon en het tandvlees beoordelen. De wortels die onder de tandvleeslijn liggen zijn onzichtbaar. Op een röntgenfoto kunnen we de wortels wel zien. Voor het maken van deze foto’s gebruiken wij een dentaal röntgenapparaat. Als de wortels zichtbaar zijn kan weloverwogen besloten worden of een tand of kies getrokken moet worden en zo ja, wat de beste manier is.
Redenen om een dentale röntgenfoto te maken zijn:
Parodontitis is ontsteking van het steunweefsel rond een tand of kies. Hierbij kan ook het bot aangetast worden. Dit is op een röntgenfoto te zien. Afhankelijk van de ernst van de parodontitis kan het nodig zijn een element (chirurgisch) te verwijderen. Aangezien de ernst van een parodontitis aan de buitenkant moeilijk te beoordelen is, is een röntgenfoto een belangrijke aanvulling.
Een fistel is een abces met een buisvormige verbinding naar buiten. Bij honden zien we dit regelmatig als er een ontsteking is aan de wortelpunt van bijvoorbeeld de grote scheurkies. Er ontstaat dan een dikte of een wondje net onder het oog. Soms is er een abces(je) in het tandvlees zichtbaar. Op de röntgenfoto kunnen we zien welke kieswortel het probleem veroorzaakt.
Als er na een ongeluk beschadigingen aan de tanden of kiezen zijn, kan het nodig zijn een röntgenfoto te maken van het betreffende element. Ook nu weer om de wortel en eventuele breuk van de wortel zichtbaar te maken.
Resorptie letsels komen vooral bij katten voor. Het is een aandoening waarbij in eerste instantie de wortels worden aangetast.
Als er na het wisselen blijvende elementen ontbreken zijn er twee mogelijkheden: Het element is afwezig of het is wel aanwezig, maar komt niet door. Met behulp van een röntgenfoto is snel duidelijk of het element wel of niet aanwezig is. Een element dat wel aanwezig is, maar niet doorkomt kan op termijn problemen veroorzaken. Hoe eerder we weten dat een element wel aanwezig is, maar niet doorkomt, des te eerder kunnen we ingrijpen.
FCGS is de afkorting voor feline chronische gingivostomatitis. Dit is een ontsteking in de mondholte die niet overgaat. Behandeling met antibiotica en ontstekingsremmers geeft een tijdelijke verbetering, maar de problemen keren steeds weer terug. Het tandvlees, maar ook het slijmvlies van de wangen en achterin de bek, richting de keel, kunnen ontstoken zijn. Deze steeds weer terugkerende ontsteking in de bek veroorzaakt veel pijn bij de kat. Het komt voor op alle leeftijden, maar vooral bij katten van middelbare leeftijd (zeven tot acht jaar).
Verschijnselen van FCGS:
Hoe en waarom FCGS ontstaat is niet bekend. Mogelijk speelt een niet goed werkend immuunsysteem een rol. Een mogelijke oorzaak voor een slecht functionerend immuunsysteem is een infectie met bv. FIV (kattenaidsvirus) of FeLV (kattenleucemievirus). Ook chronische nierproblemen of diabetes mellitus (suikerziekte) kunnen ontsteking van het mondslijmvlies veroorzaken. Bij alle katten met FCGS wordt het Calicivirus (één van de virussen die niesziekte kan veroorzaken) gevonden. Echter, ook veel gezonde katten dragen dit virus bij zich.
Tandplaque activeert het immuunsysteem en speelt mogelijk ook een rol bij het ontstaan van FCGS. Tenslotte kunnen ook aangetaste wortels en wortelresten in de kaak ontsteking veroorzaken (zie ook resorptie letsels). Op dit moment wordt aangenomen dat meerdere factoren een rol spelen bij het ontstaan van FCGS.
Omdat de behandeling afhankelijk is van de oorzaak is aanvullend onderzoek nodig: Bloedonderzoek voor FeLV, FIV, nierproblemen en diabetes en ook röntgenfoto’s om resorptie letsels en wortelresten zichtbaar te maken. Als de oorzaak bekend is kan een behandelplan opgesteld worden. De behandeling varieert van een professionele gebitsreiniging en daarna dagelijks thuis het gebit poetsen tot het trekken van alle kiezen (en eventuele wortelresten). Omdat veel katten het poetsen van de tanden niet toe laten zal meestal gekozen (moeten) worden voor deze laatste optie.
Resorptie letsels tasten de tanden en/of kiezen aan bij de wortel. De wortel wordt geresorbeerd waardoor het hele element verzwakt.
De resorptie begint bij de wortel, maar wordt pas zichtbaar als de tandhals (de overgang van kroon naar wortel) en de kroon ook is aangetast. De tandhals wordt hierdoor verzwakt en op den duur kan de kroon afbreken. Het lijkt dan of de tand of kies weg is, maar de wortels zitten dan nog in de kaak. Op een röntgenfoto’s zijn deze wortel(resten) wel te zien. Ze veroorzaken vaak ontsteking van het tandvlees (zie ook FCGS). Zolang alleen de wortel is aangetast hebben deze katten vaak geen klachten en geen pijn. Zodra de letsels zich uitbreiden en er contact met de mondholte is, ontstaan vaak klachten. De letsels kunnen doorlopen tot in het wortelkanaal. Dit geeft veel pijn. Resorptie letsels worden vooral bij de huiskat gezien, maar kunnen ook voorkomen bij andere (wilde) katachtigen, fretten en honden.
Verschijnselen zijn:
De oorzaak van deze aandoening is helaas (nog) onbekend. Vaak worden de kiezen stuk voor stuk aangetast en moeten ze uiteindelijk allemaal verwijderd worden.
Menu
Cookies helpen ons jou de beste gebruikservaring te bieden. Lees meer.
Onze website maakt gebruik van cookies om jou van andere gebruikers op de website te onderscheiden. Hiermee kunnen we jou een goede gebruikservaring op de website bieden en deze blijven optimaliseren. Bekijk ons cookiebeleid.
We gebruiken drie verschillende cookietypes op onze website. Je voorkeur kan je hieronder aangeven.
Deze cookies zijn nodig om de website te laten werken. Zij worden altijd geplaatst.