Dierenartsenpraktijk Norg 0592 - 61 29 79

Algemene informatie

Uw huisdier en meer

Algemene informatie

Uw huisdier en meer

Lees hier meer informatie over anesthesie, vermiste huisdieren, spreekuren, chippen, handige links en veel meer! Uw kinderen kunnen hier ook informatie vinden voor spreekbeurten!

Anesthesie

Soms is het nodig dat uw dier onder narcose gebracht moet worden. Bijvoorbeeld voor een operatie, een gebitsbehandeling of voor het maken van een röntgenfoto. In alle gevallen zal uw dier dan een aantal uren bij ons in de praktijk blijven, zodat wij optimale zorg kunnen geven.
U krijgt van te voren informatie, op schrift of per e-mail, zodat u weet wat u kunt verwachten en waar u op moet letten.

Voorbereiding

De eerste voorbereiding begint thuis al: Honden en katten moeten nuchter gehouden worden. Dat wil zeggen dat ze 12-14 uur voorafgaand aan de narcose niet meer mogen eten, maar wel water drinken. Konijnen hoeven niet nuchter gehouden worden, sterker nog, ze moeten blijven eten en drinken voor de ingreep.

Als u uw dier komt brengen wordt het eerst onderzocht. We bespreken met u de algemene conditie en beluisteren hart en longen.
Soms is het nodig een aanvullend bloedonderzoek te doen.

Narcose

Honden krijgen het narcosemiddel ingespoten in de ader van de voorpoot. Afhankelijk van de ingreep wordt eerst een infuus aangelegd of direct de injectie gegeven.
Katten krijgen de injectie in de spieren toegediend. In enkele gevallen wordt bij de kat een infuus aangelegd.
Zodra het dier slaapt wordt het geïntubeerd, dat wil zeggen dat we een flexibel buisje via de bek in de luchtpijp schuiven.
Hierdoor kan zuurstof en narcosegas toegediend worden. Bij kortdurende ingrepen gebruiken we hiervoor een kapje. 
Het geïntubeerde dier wordt aangesloten op de bewakingsmonitor. Hiermee kunnen wij voortdurend de ademhaling, CO2 in de uitademingslucht, de hartslag en de temperatuur controleren.

Nazorg

Na de ingreep wordt het dier in een verwarmde kooi gelegd.
Alle patiënten worden bij het ontwaken goed in de gaten gehouden en regelmatig gecontroleerd.
De dieren gaan pas naar huis als ze helemaal wakker zijn. Meestal is dat aan het einde van de dag waarop ze geopereerd zijn.

Chippen

De identificatiechip is een klein, gesloten buisje met daarin een geheugenchip en een spoeltje dat als antenne fungeert. De chip is heel klein; 12,4 mm lang en nog geen 2 mm doorsnede. Elke chip heeft zijn eigen, unieke nummer.

De chip wordt via een injectie onder de huid ingebracht. Het nummer wordt bij een databank geregistreerd en zo gekoppeld aan de gegevens van de eigenaar. Met een afleesappparaatje kan het nummer van de chip worden afgelezen. Als uw hond of kat wegloopt kan na het aflezen van de chip de eigenaar opgespoord worden. Voor honden en katten die meegaan naar het buitenland is een chip (of goed leesbare tatoeage) verplicht.

Vanaf 1 november 2021 gelden er strengere regels voor het chippen en registreren van honden. Lees meer

Is uw huisdier goed geregistreerd?

Vul hier het chipnummer in en controleer de gegevens. Het chipnummer vindt u voorin het vaccinatieboekje of paspoort.

Dier kwijt

Dier vermist

Als u uw hond of kat kwijt bent wilt u uw dier natuurlijk zo snel mogelijk vinden.

Een paar tips:

 • Is uw dier gechipt, meld de vermissing bij de databank waar uw dier geregistreerd is. Via chipnummer.nl kunt u vinden welke databank dat is.
 • Meld de vermissing bij onze praktijk tel. 0592 - 612 979.
 • Meld de vermissing bij Amivedi (tel. 088 - 006 46 79) en de Dierenambulance (tel. 088 - 811 33 60).
 • Zet een berichtje op Facebook.
 • Maak een poster met een foto van uw dier en hang deze op bij de winkels en in uw buurt. Gebruik deze link om een poster te printen (u kunt een foto van uw dier uploaden).

Gevonden

Is uw dier weer thuis, vergeet dit dan niet aan alle instanties door te geven. En was uw dier nog niet gechipt, laat dat dan snel doen!

Kids

Spreekbeurten

Wil je een spreekbeurt houden over jouw lievelingsdier?

Klik op het plaatje om alles te weten te komen over jouw dier, zodat je jouw spreekbeurt goed kunt voorbereiden. Succes!

  

  

Links

 • LICG
  Het LICG geeft betrouwbare informatie over het houden van huisdieren. Op de website van het LICG vindt u huisdierenbijsluiters met per dier alle basisinformatie en andere praktische informatie. De website biedt een handige zoekfunctie die u gelijk allerlei suggesties geeft. Mocht u ondanks dat toch informatie missen, dan kunt per mail persoonlijk contact opnemen.
 • GD
  De Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer

Spreekuur

Op afspraak

U kunt bij ons uitsluitend op afspraak terecht.

Door op afspraak te werken bent u snel aan de beurt en indien nodig reserveren we wat meer tijd.
Voor het maken van een afspraak kunt u de hele dag bellen tijdens de openingstijden van de balie.

Openingstijden balie en apotheek: 

Voor het maken van een afspraak en het bestellen en/of afhalen van herhaalmedicijnen, (dieet-)voer, middelen tegen vlooien, wormen en teken is de balie geopend:
Maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 18.00 uur.
Vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

Telefonisch spreekuur:

Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 9.00 uur.

Bel voor het maken van een afspraak: 0592 - 612 979

’s Avonds, ’s nachts, in het weekend en op feestdagen wordt u automatisch doorgeschakeld naar de dienstdoende dierenarts.

Verzekering

Dat een huisdier geld kost, is bekend. U houdt rekening met kosten voor de aanschaf, het eten, de vaccinaties en behandelingen tegen parasieten zoals vlooien en wormen. Er kunnen echter ook onverwachte kosten bij komen, zoals de behandeling van een ziekte of verwonding. Tegenwoordig is op diergeneeskundig gebied veel mogelijk, maar goede zorg kan soms veel geld kosten. Dat kan hoger oplopen dan u hoopte of kunt betalen.

Het is mogelijk een huisdierenverzekering af te sluiten. Voor honden en katten, maar ook voor konijnen of vogels.
Er zijn veel verzekeringen voor huisdieren met soms grote verschillen in tarieven, maar ook grote verschillen in wat wel en niet vergoed wordt, eigen risico, etc.
Kijk daarom als u een verzekering wilt afsluiten goed naar de voorwaarden en zoek de verzekering die het beste bij u past.