Dierenartsenpraktijk Norg 0592 - 61 29 79

Kat

Alles over katten

Kat

Alles over katten

  • Vaccinatie
  • Ontwormen
  • Vlooien- en tekenbestrijding
  • Gebitsverzorging
  • Overgewicht
  • Sterilisatie van de poes
  • Castratie van de kater
  • Vakantie
  • Vuurwerkangst, begin op tijd!
  • Euthanasie
  • Tips voor minder stress

Vaccinatie

Kitten

Kittens worden ingeënt tegen kattenziekte en niesziekte. De leeftijd waarop dit gebeurt is acht en twaalf weken.

Als de kat één jaar oud is moet de enting herhaald worden. De enting beschermt een jaar tegen niesziekte en drie jaar tegen kattenziekte.

Volwassen katten

Volwassen katten worden jaarlijks geënt. Omdat de door ons gebruikte entstof drie jaar bescherming geeft tegen kattenziekte, wordt elk jaar tegen niesziekte geënt en een keer in de drie jaar tegen kattenziekte.

Een inenting tegen Rabiës (hondsdolheid) is vereist voor katten die naar het buitenland gaan (zie verder bij: Vakantie).

Alle katten die bij ons komen voor een inenting worden eerst onderzocht om te kijken of ze helemaal gezond zijn.

Ontwormen

Pasta, pillen, druppels

Voor het ontwormen van katten zijn bij ons diverse middelen verkrijgbaar. Er zijn (kleine) pillen en pasta die direct in de bek gegeven kunnen worden of door het voer gemengd kunnen worden. Voor katten die tegenstribbelen als ze iets in de bek krijgen, of meteen in de gaten hebben dat er "iets" door het voer gemengd is, zijn er druppels die in de nek toegediend kunnen worden. Deze manier van toedienen is erg gemakkelijk. De druppels werken tegen lint- en spoelwormen. Voor alle middelen geldt dat de dosis afhankelijk is van het gewicht van de kat.

Kittens

Kittens kunnen via de moedermelk besmet worden met spoelwormen. Daarom moeten kittens op jonge leeftijd regelmatig ontwormd worden:

  • Bij de fokker op een leeftijd van drie, vijf en zeven weken.
  • Vervolgens op een leeftijd van twee, drie, vier, vijf en zes maanden.

Daarna twee tot vier keer per jaar, afhankelijk van de kans op besmetting.

Volwassen katten

Volwassen katten moeten twee tot vier keer per jaar ontwormd worden.
Gaat uw kat mee naar het buitenland, dan kan het nodig zijn een of meer keren extra te ontwormen. Zie verder onder: Vakantie.

Vlooien- en tekenbestrijding

Vlooien

Vlooien komen het hele jaar voor en bezorgen uw kat jeuk, waardoor de kat kan gaan bijten en/of krabben. Bovendien kunnen vlooien lintwormeitjes bij zich dragen en zo ook voor een wormbesmetting zorgen.
Er zijn verschillende middelen tegen vlooien bij ons verkrijgbaar, wij geven u graag advies.
De dosering van de diverse middelen is afhankelijk van het gewicht van uw kat. In de wachtkamer staat een digitale weegschaal waar u uw kat kunt wegen. Het is raadzaam al uw katten (en honden) tegelijk te behandelen tegen vlooien.

Teken

In de bosrijke omgeving van Norg komen veel teken voor. Vanaf februari tot oktober zien we veel teken in de vacht of op de huid van katten (en honden). Teken kunnen besmet zijn en zo verschillende infectieziekten veroorzaken, oa. de ziekte van Lyme. Het is daarom belangrijk om uw kat regelmatig (dagelijks) te controleren op teken. Er zijn verschillende middelen tegen teken bij ons verkrijgbaar. Deze worden gedoseerd op basis van het gewicht van de kat. U kunt uw kat, zo nodig, wegen in onze praktijk. Ook zijn tekenpincetten of tekenhaakjes verkrijgbaar, waarmee u gemakkelijk teken van de huid kunt verwijderen. In het sommige landen komen andere teken voor dan in Nederland. Ook kunnen er andere infectieziekten overgedragen worden door verschillende parasieten (oa. teken). Meer informatie hierover vindt u onder: Vakantie.

Gebitsverzorging

Pijn in de bek bij komt regelmatig voor bij katten. Dit kan veroorzaakt worden door ontstoken en/of teruggetrokken tandvlees. Ook zien we regelmatig aantasting van de wortels en het glazuur, zgn. resorptie letsels. Soms hebben deze katten duidelijk klachten zoals weinig of niet willen eten, alleen zacht voer eten, kwijlen, stinken uit de bek, etc.

Kiespijn bij dieren is helaas moeilijk te herkennen en wordt daardoor vaak pas laat ontdekt.

Meer informatie over tandheelkunde en over hoe u als eigenaar ervoor kunt zorgen dat uw kat een gezond gebit houdt leest u hier.

Overgewicht

Overgewicht komt veel voor bij katten.

Overgewicht kan gezondheidsproblemen geven, zoals een verminderd uithoudingsvermogen, suikerziekte, kreupelheid en hartproblemen.

Probeer overgewicht bij uw kat te voorkomen door niet te veel te voeren en te zorgen voor voldoende beweging. Houd er ook rekening mee dat gesteriliseerde en gecastreerde katten sneller dik worden. Geef ze daarom aangepast voer waar minder energie in zit. 

Mocht uw kat toch te zwaar geworden zijn, dan helpen wij graag hem of haar weer op het juiste gewicht te krijgen. Bij ons is speciaal voer verkrijgbaar. Dit is calorie-arm, maar bevat extra vezels waardoor het toch een vol gevoel geeft.

De assistentes rekenen graag voor u uit hoeveel u mag voeren en hoe lang het zal duren voor het streefgewicht bereikt is.

Laima 

Laima, een Cornish Rex poes van acht jaar oud, kwam in februari voor de jaarlijkse vaccinatie. Laima woog toen 5,10 kg. Het baasje en bazinnetje van Laima zagen in dat zij te zwaar was en dat het beter zou zijn haar te laten afvallen. Zij kregen een Slim Fit tas met informatie, tips en hulpjes om het afvallen te laten slagen. Laima kreeg voortaan Feline Satiety brokjes. Bovendien kwam ze regelmatig langs om te wegen. De assistente controleerde of het afvallen niet te snel of te langzaam ging en berekende hoeveel brokjes Laima mocht eten.

Begin september heeft Laima haar streefgewicht bereikt; ze weegt 4.06 kg (20% minder!). Een knappe prestatie van Laima en van haar baasje en bazinnetje. Deze vertelden dat Laima eerst altijd "door het huis schommelde, maar nu weer door de bochten racet". Ze beweegt veel gemakkelijker en voelt zich duidelijk fitter.

 

Sterilisatie van de poes

Sterilisatie is een operatie waarbij de eierstokken en eventueel de baarmoeder verwijderd worden. Na deze operatie wordt de poes niet meer krols en is ze onvruchtbaar. Een sterilisatie is onomkeerbaar. In feite is het een castratie, maar omdat het in het algemeen sterilisatie wordt genoemd zullen we dat hier ook doen.

Op welke leeftijd?

Poezen kunnen al op jonge leeftijd gesteriliseerd worden. In verband met
een groter narcoserisico bij erg jonge dieren adviseren wij met de sterilisatie te wachten tot de poes tenminste 6 maanden oud is.

Voor de operatie

Voor de operatie heeft uw kat wat extra aandacht en zorg nodig. De poes moet bijvoorbeeld nuchter zijn als u haar komt brengen. Wij sturen u voorafgaand aan de operatie informatie toe, zodat u weet waar u op moet letten voor en na de operatie.

De operatie

Onder algehele narcose worden de eierstokken en eventueel de baarmoeder verwijderd.
De buikspieren en de huid worden onderhuids gehecht, zodat aan de buitenkant geen hechtingen zichtbaar zijn. Dit geeft weinig irritatie en geneest in de regel heel mooi.
Na de operatie krijgt de poes een ontwaakinjectie en gaat ze naar een verwarmde kooi in de opnameruimte.

Na de operatie

Tijdens het wakker worden houden wij de poes goed in de gaten en worden er regelmatig controles gedaan.
Als de poes goed wakker is mag ze weer naar huis. De poes mag niet aan de wond likken of bijten. Doet ze dit toch, dan doen we haar een kraag om of een shirtje aan om dit te voorkomen. Als u de poes de eerste dagen na de operatie binnen houdt kunt u haar beter in de gaten houden en krijgt de wond rust. Bovendien zal ze de eerste dagen wat trager zijn, dit is gevaarlijk in het verkeer.

Na een sterilisatie hebben katten de neiging sneller dik te worden. Wij adviseren daarom om energiebeperkt voer te geven.

Als u eraan twijfelt of u uw poes wel of niet wilt laten steriliseren verwijzen wij u graag naar onze informatiebrief: Geboortebeperking poes.

Castratie van de kater

Castratie is een operatie waarbij de teelballen verwijderd worden. De kater wordt hierdoor onvruchtbaar en de productie van testosteron stopt. Een castratie is onomkeerbaar.

Op welke leeftijd?

Een kater kan al op  jonge leeftijd gecastreerd worden. In verband met een groter narcoserisico bij erg jonge dieren adviseren wij te wachten met de castratie tot de kat zes maanden oud is.

Voor de operatie

Voor de operatie heeft uw kat wat extra aandacht en zorg nodig. De kater moet bijvoorbeeld nuchter zijn als u hem komt brengen. Wij sturen u voorafgaand aan de operatie informatie toe, zodat u weet waar u op moet letten voor en na de operatie.

De operatie

Als u de kat komt brengen wordt hij eerst onderzocht om te kijken of hij helemaal gezond is.
Als alles in orde is wordt de kat met een injectie onder algehele narcose gebracht. De kat krijgt een pijnstiller die 48 uur werkt en krijgt extra zuurstof toegediend. Op de operatieplaats worden de haren verwijderd en wordt de huid gedesinfecteerd. Via een sneetje in elke balzak worden de testikels (ballen) naar buiten gehaald en, na het verknopen van de zaadstreng en het bloedvat, verwijderd. Het sneetje in de zak hoeft niet gehecht te worden. Na de operatie krijgt de kat een ontwaakinjectie en wordt hij in een verwarmde kooi in de opname gelegd.

Na de operatie

Tijdens het wakker worden houden wij de kat goed in de gaten en doen we regelmatig controles.
Als de kat goed wakker is mag hij naar huis. De kat mag niet aan de wond likken of bijten. Als hij dat toch doet doen we hem een kraag om die dit voorkomt. Als u de kat de eerste dagen na de operatie binnen houdt kunt u hem beter in de gaten houden en krijgt de wond rust. Bovendien zal hij de eerste dagen wat trager zijn, dit is gevaarlijk in het verkeer

Als u eraan twijfelt of u uw kater wilt laten castreren verwijzen wij u graag naar onze informatiebrief: Geboortebeperking kater.

Vakantie

De kat blijft thuis

Als u besluit om uw kat niet mee te nemen op vakantie, is het belangrijk dat u op tijd een oppas regelt. Familieleden, vrienden of buren vinden het vaak leuk om tijdelijk voor een kat te zorgen.
Maar u kunt de kat ook naar een dierenpension brengen. Houdt er wel rekening mee dat veel pensions in het hoogseizoen al vroeg volgeboekt zijn. Wij raden u aan uw kat te behandelen tegen vlooien, teken en wormen, voordat u hem naar het pension brengt. Tenslotte is het voor elke oppas handig als u (voor noodgevallen) bereikbaar bent in de vakantie, dus laat een telefoonnummer achter.

Vakantie in het buitenland

Als u uw kat mee wilt nemen op vakantie naar het buitenland gelden er enkele regels. Voor de meeste EU-landen is vereist dat de kat:

  • Gechipt is of een leesbare tatoeage heeft.
  • Een Europees dierenpaspoort heeft.
  • Ingeënt is tegen rabiës, tenminste 21 dagen voor vertrek.

Noorwegen, Zweden en Verenigd Koninkrijk eisen een ontworming kort voor vertrek.
Sommige landen eisen een gezondheidsverklaring. Soms stelt Nederland aanvullende eisen (zoals een bloedonderzoek) bij terugkeer. Meer informatie kunt u vinden op www.licg.nl.

Daarnaast is het goed om te weten dat uw kat buitenlandse ziekten kan oplopen die in ons land niet meer of nog niet voorkomen. Teken in (Zuid-)Europa kunnen besmet zijn met Babesia of Ehrlichia of ze kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Tekenpreventie is in deze landen belangrijk. In Zuid-Europa en VS kunnen muggen de kat besmetten met hartworm. Veel van deze ziekten zijn moeilijk of niet te genezen. Voorkomen is dus beter. Wij geven u graag informatie.

Vuurwerkangst, begin op tijd!

Stress door vuurwerk komt bij veel dieren voor. Stress kan zich op veel manieren uiten; katten kunnen onrustig gedrag vertonen, maar vaak trekken ze zich terug en verstoppen ze zich. Ze kunnen zichzelf overmatig gaan likken, slecht eten en vermageren. Soms worden ze onzindelijk. Misschien hebt u in het verleden wel eens kalmerende tabletten voor uw dier bij onze praktijk opgehaald. Maar kalmerende medicatie is niet de beste oplossing. Daarom geven we u graag wat meer informatie.

Vuurwerkstress behandelen betekent een aanpak op lange en/of lange termijn.

Aanpak op lange termijn

De lange termijn aanpak is bedoeld om de reactie van uw dier op stressvolle geluiden te veranderen. Voor uw dier is het het meest prettig om geen angst meer te hebben voor vuurwerk. Deze angst is vervelend voor een dier, maar kan zich ook uitbreiden naar angst voor onweer, voor een langskomende vrachtwagen of ander lawaai.

Training

Met een gerichte training kan uw dier angst afleren. Op internet zijn vuurwerkgeluiden te vinden, om uw dier te laten wennen aan deze geluiden. Dit vergt wel tijd; vaak enkele weken, soms enkele maanden.
Het beste is om ermee te beginnen ruim voordat het afsteken van vuurwerk begint, dus in de maand november of eerder. Deze methode kan ook gebruikt worden bij kittens om angst te voorkomen.

Voeding en/of medicatie

Er zijn bij ons verschillende middelen verkrijgbaar om uw dier minder angstig te maken. Met deze middelen moet u ruim op tijd starten. Deze middelen kunnen ook gebruikt worden in combinatie met de bovengenoemde trainiing. Als uw dier rustig is, zal de training beter aanslaan. Voor al deze middelen geldt dat u na twee tot vier weken verbetering kunt verwachten. Aangezien er ruim voor de jaarwisseling al vuurwerk wordt afgestoken adviseren wij om eind november al te beginnen met deze middelen.

  • Het Calm diet van Royal Canin bevat bepaalde stoffen (alfa-casozepine en L-tryptofaan) die de symptomen van stress kunnen verminderen. Dit voer is speciaal ontwikkeld voor katten en kleine honden tot 15 kg.
  • Zylkène is een voedingssupplement op basis van melkeiwit (caseïnehydrolysaat). Ook dit vermindert de symptomen van stress. Het mag gecombineerd worden met medicijnen en is ook veilig voor fokdieren. Zowel tijdens de dracht als de zoogperiode.
  • Feliway-verdamper is een verdamper die in het stopcontact gestoken wordt en geruststellende feromonen verspreidt.

Aanpak op korte termijn

Is het inmiddels half december, dan is het te laat om nog met bovenstaande middelen de angst en stress bij uw dieren te behandelen. De onderstaande korte termijn aanpak helpt uw dieren door de vuurwerkperiode heen:

  • Houd uw dieren binnen. Zorg dat uw kat niet de deur uit kan, sluit het kattenluik.
  • Zorg voor een schuilplaats, het liefst op een plek waar uw kat toch al beschutting zoekt.
  • Blijf thuis bij uw dier en sluit de gordijnen.
  • Demp het geluid van vuurwerk door de radio of televisie aan te zetten.
  • Zorg dat uw dieren gechipt en geregistreerd zijn. Mocht een dier in paniek toch ontsnappen dan is de eigenaar dankzij de chip snel op te sporen.
  • Geef geen straf als uw dier angstig is. Troost liever ook niet, dit kan het angstige gedrag verergeren. Probeer uw dier af te leiden en negeer het angstige gedrag.
  • Beloon rustig en kalm gedrag.

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen?
Wij geven u graag advies.

Euthanasie

Euthanasie; een vervelend en verdrietig onderwerp, maar toch willen we u wat informatie geven.
We willen allemaal een dier graag een laatste lijdensweg besparen, maar de beslissing wanneer moet worden ingegrepen is altijd moeilijk. Wij als dierenarts kunnen met u overleggen en u advies geven, maar u als eigenaar moet zelf de beslissing nemen.

Hoe gaat euthanasie

Als u besluit uw kat te laten euthanaseren kan dit bij u thuis of bij ons in de praktijk.
De kat krijgt een injectie om suf te worden, dit duurt ca. 10 tot 15 minuten. Daarna volgt een injectie in het bloedvat van de voorpoot of het hart waardoor het hart stil blijft staan. Onze ervaring is dat de meeste katten meer op hun gemak zijn en sneller suf worden als de eigenaar bij hen blijft. Als u dit vervelend vindt, of liever niet aanwezig bent bij de tweede injectie, kunt u dit aangeven.
Voor de meeste kinderen is het geen probleem om bij de euthanasie aanwezig te zijn, maar het is ook mogelijk dat kinderen nadat de kat is overleden even afscheid komen nemen.

Het lichaam

Als uw kat overleden is moet u zelf beslissen wat er met het lichaam moet gebeuren. Er zijn verschillende mogelijkheden; begraven, cremeren of destructie. De laatste twee opties kunnen wij voor u verzorgen.

Rouw

Na de dood van uw huisdier volgt een periode van rouw. Het klinkt misschien wat zwaar en sommige mensen vinden het overdreven, maar verdriet verwerken kost tijd. Het verlies van een huisdier is een verdrietige gebeurtenis die ook verwerkt moet worden en de ene mens zal daar wat meer tijd voor nodig hebben dan een ander.

Tips voor minder stress

Veel katten vinden een bezoek aan de dierenarts niet zo prettig.
De reis er naar toe, wachten in de wachtkamer en het onderzoek in de spreekkamer geven allemaal stress.
Om de stress zo veel mogelijk te beperken geven we u wat tips:

  • Kies een geschikte kattenmand.
    Het is veel eenvoudiger om een kat uit een mand te halen die van boven open kan of waar de bovenste helft vanaf te halen is.
  • Zorg dat de mand vertrouwd is voor de kat.
    Gebruik de mand niet alleen voor een bezoek aan de dierenarts of pension, maar zet hem in huis. Zet het eten erin of laat de kat erin slapen.
  • Gebruik feromoonspray (Feliway®) en een vertrouwd ruikend kleedje of kussen in de mand.
  • Bedek de mand onderweg met een handdoek om de kat te beschermen tegen vreemde geluiden.
  • Zet de mand met de kat in de wachtkamer niet op de grond maar op een stoel. Katten voelen zich veiliger als ze wat hoger zitten.
  • Wij werken uitsluitend op afspraak. Daardoor is de wachttijd kort en is rustig in de wachtruimte.