Dierenartsenpraktijk Norg 0592 - 61 29 79

Hond

Alles over honden

Hond

Alles over honden

  • Vaccinaties
  • Titeren
  • Ontwormen
  • Vlooien- en tekenbestrijding
  • Aanschaf van een hond
  • Puppyconsultatiebureau
  • Gebitsverzorging
  • Overgewicht
  • Sterilisatie van de teef
  • Castratie reu
  • Vakantie
  • Vuurwerkangst, begin op tijd!
  • Euthanasie

Vaccinaties

Pup

Pups worden drie keer gevaccineerd in de eerste drie maanden. Dit is nodig om een goede afweer op te bouwen tegen verschillende ziektes. De leeftijd waarop dit gebeurt is:

  • 6 weken, dan is de pup nog bij de moeder.
  • 9 weken.
  • 13 weken.

Voor de vaccinatie wordt de pup goed onderzocht. Ook kunt u bij ons terecht met vragen over de gezondheid, voeding en opvoeding.

Als de hond één jaar oud is volgt de volgende vaccinatie. Daarna wordt de enting jaarlijks herhaald.

  

Volwassen hond

Volwassen honden worden jaarlijks ingeënt. Omdat de beschermingsduur tegen verschillende ziekten in de cocktailenting niet gelijk is, is deze niet ieder jaar nodig. Afwisselend wordt een cocktail-enting of een enting tegen ziekte van Weil gegeven.

Wij adviseren een extra kennelhoest-enting voor honden die veel in contact komen met andere honden. Zoals honden die tijdens het wandelen veel spelen en snuffelen met andere honden. Maar ook honden die naar een pension, cursus of tentoonstelling gaan. Soms wordt deze enting verplicht gesteld. De enting wordt in de neus gedruppeld en geeft optimale bescherming gedurende een jaar.

Een inenting tegen hondsdolheid (Rabiës) is vereist voor honden die naar het buitenland gaan (zie verder bij: Vakantie).

Alle honden die bij ons voor een inenting komen worden eerst goed onderzocht.

Titeren

Wat is titeren

Bij het titeren nemen we een beetje bloed af en kijken we of er beschermende antistoffen in het bloed aanwezig zijn. Honden krijgen beschermende antistoffen in hun bloed door vaccinatie, ziekte of via een beschermd moederdier. Het jong krijgt via de placenta of eerste moedermelk tijdelijk afweerstoffen van de moeder.

Titerbepaling

Bij een hond kunnen we de titer bepalen voor hondenziekte (Canine Distemper Virus), besmettelijke Hepatits (Canine Adeno Virus-2) en parvo.

Tegen deze ziekten wordt gevaccineerd met de DHP-vaccinatie (ook wel "cocktail-enting" genoemd). Na de basisvaccinatie geeft dit vaccin drie jaar bescherming. Titeren heeft dus pas zin drie jaar na vaccinatie.

Het is niet mogelijk te titeren voor besmettelijke hondenhoest en ziekte van Weil (Leptospirose).

De vaccinaties tegen deze ziektes geven een jaar bescherming. Wij adviseren om deze jaarlijks te herhalen.

Waarom titeren

Door te titeren kan het vaccinatieschema aangepast worden aan de individuele gezondheid, leeftijd en leefomstandigheden van het dier. Soms kan de frequentie van het vaccineren omlaag gebracht worden. Het is niet verstandig om niet te vaccineren, maar titeren is een zinvolle manier om het vaccineren te beperken en toch weten dat het dier goed beschermd is.

Is vaccineren schadelijk

Er is en wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking en bijwerkingen van vaccins. Deskundigen zijn het erover eens dat de voordelen van vaccinatie vele malen groter zijn dan de nadelen. Vaccineren moet wel op het juiste moment gebeuren.

De kans op bijwerkingen bij vaccinatie is heel klein. Meestal gaat het om een pijnlijke plek daar waar de injectie gegeven is, een kortdurende milde temperatuursverhoging of milde diarree. Dit gaat vrijwel altijd vanzelf over. In zeldzame gevallen kan een acute overgevoeligheidsreactie optreden.

Wel of niet vaccineren

Door uw dier te vaccineren beschermt u uw dier tegen belangrijke ziektes.
Door hondenziekte, Parvo en ziekte van Weil sterven helaas nog dieren. Ook in Nederland. Ziekte van Weil is ook gevaarlijk voor mensen. Niet gevaccineerde dieren kunnen ziek worden, maar de ziekte ook verspreiden. Vaccinatie beschermt dus niet alleen individuele dieren, maar zorgt er ook voor dat de kans op een uitbraak minimaliseert. 

Na de basisvaccinaties van de pup op zes, negen en 12 weken en de herhaling op één jaar leeftijd is de bescherming voor DHP minimaal drie jaar gegarandeerd. Bij sommige honden is de bescherming echter langer. Met de titerbepaling kunnen we onderzoeken of de hond nog beschermd is tegen deze ziektes.
De bescherming tegen ziekte van Weil en besmettelijke hondenhoest duurt echter maximaal één jaar.
Jaarlijks vaccineren (in elk geval tegen ziekte van Weil) blijft dus nodig, samen met de gezondheidscheck. 

Is titeren goedkoper dan vaccineren

Titeren is geen vervanging voor vaccineren. Titeren bepaalt het tijdstip wanneer vaccineren weer aantoonbaar nodig is. Of het goedkoper is, hangt af van de uitslag van het onderzoek en de ziekte waartegen gevaccineerd moet worden. Niet alle vaccins zijn apart verkrijgbaar, daarom is het niet mogelijk om afzondelijk tegen hepatitis te vaccineren. Bij een lage titer is het aan te raden het dier te vaccineren, dan heeft u kosten van titeren en vaccineren.

Vaccineren volgens het vaste schema (na de basisvaccinatie jaarlijks Leptospiros en evt. besmettelijke hondenkoest en een keer per drie jaar de DHP-vaccinatie) is goedkoper dan titeren.

Ontwormen

Alle honden moeten regelmatig ontwormd worden.
Pups worden vaak al door de moeder besmet met spoelwormen, volwassen honden worden besmet door wormeitjes in de omgeving. Lintwormen worden overgebracht door o.a. vlooien en knaagdieren. 

Pasta, pillen, druppels

Er zijn verschillende wormmiddelen bij ons verkrijgbaar; pasta, tabletten en smakelijke tabletten (die als een snoepje gegeten worden). Of druppels om op de huid toe te dienen, waarmee uw hond tegen vlooien en wormen behandeld wordt. Het is belangrijk om te doseren op basis van het gewicht van uw hond. Weet u niet wat uw hond weegt, dan kunt u uw hond in de wachtkamer even op de weegschaal zetten.

Het is raadzaam al uw honden (en katten) tegelijk te ontwormen, zodat ze elkaar niet herbesmetten.

Pup

Pups worden vaak al tijdens de dracht of via de moedermelk besmet met spoelwormen. Daarom is het belangrijk dat een pup op jonge leeftijd regelmatig ontwormd wordt. Het advies is op een leeftijd van twee, vier en zes weken en twee, drie, vier, vijf en zes maanden te ontwormen.
Daarna twee tot vier keer per jaar, afhankelijk van de kans op besmetting.

Volwassen hond

Volwassen honden moeten twee tot vier keer per jaar ontwormd worden. Gaat uw hond mee naar het buitenland op vakantie, dan kan het nodig zijn een of meer keren extra te ontwormen. Zie verder onder: Vakantie.

Vlooien- en tekenbestrijding

Vlooien

Vlooien komen het hele jaar voor en bezorgen uw hond jeuk, waardoor de hond kan gaan bijten en/of krabben. Bovendien kunnen vlooien lintwormeitjes bij zich dragen en zo ook voor een wormbesmetting zorgen.
Er zijn verschillende middelen tegen vlooien bij ons verkrijgbaar, zoals druppels, pillen en halsbanden. Wij geven u graag advies.

De dosering van de diverse middelen is afhankelijk van het gewicht van uw hond. In de wachtkamer staat een digitale weegschaal waar u uw hond kunt wegen.

Het is raadzaam al uw honden (en katten) tegelijk te behandelen tegen vlooien.

Teken

In de bosrijke omgeving van Norg komen veel teken voor. Vanaf februari tot oktober zien we veel teken in de vacht of op de huid van honden (en katten). Teken kunnen besmet zijn en zo verschillende infectieziekten veroorzaken, oa. de ziekte van Lyme.

Het is daarom belangrijk om uw hond regelmatig (dagelijks) te controleren op teken. Er zijn verschillende middelen tegen teken verkrijgbaar bij ons, zoals druppels, pillen en halsbanden. Deze worden gedoseerd op basis van het gewicht van de hond. U kunt uw hond, zo nodig, wegen in de wachtkamer. Ook zijn tekenpincetten of tekenhaakjes verkrijgbaar, waarmee u gemakkelijk teken van de huid kunt verwijderen.

In sommige landen komen andere teken voor dan in Nederland. Ook kunnen er andere infectieziekten overgedragen worden door verschillende parasieten (oa. teken). Meer informatie hierover vindt u onder: Vakantie in het buitenland.

Aanschaf van een hond

Bent u van plan een hond aan te schaffen? Leuk! Honden zijn sociale dieren en brengen veel plezier en gezelschap in huis. Maar honden vragen ook tijd, aandacht en geld. En hoe kies je nu een hond? Welk ras? Een pup of een volwassen hond? En waar koop je een hond? Hoe vindt u een betrouwbaar adres?

Op de site van het LICG vindt u veel informatie over de aanschaf van een hond en een puppychecklijst en informatie over de valkuilen van onbetrouwbare "fokkers".  

Puppyconsultatiebureau

Een pup in huis brengt een heleboel plezier mee. Maar een pup vraagt ook veel tijd en aandacht.
Om een pup te laten opgroeien tot een gezonde volwassen hond is een aantal zaken van belang.
Daarom bieden wij u gratis het puppyconsultatiebureau aan.

Als uw pup voor de eerste keer onze praktijk bezoekt zal dat meestal voor de tweede enting zijn (9 weken leeftijd). U krijgt dan onze “puppybrief” en een puppypakketje mee. Hierin vindt u allerlei informatie over de verzorging, opvoeding en gezondheid van uw pup. Ook zit er informatie in over het gratis puppyconsultatiebureau waarvoor u uw hondje kunt opgeven. Dit houdt in dat u na de vaccinaties ook op vier, vijf, zes, acht en tien maanden leeftijd met uw pup naar de praktijk komt. Onze paraveterinair assistentes zullen uw pup onderzoeken, wegen, het gebit controleren, etc. Ook is er tijd voor uw vragen over diverse onderwerpen, denk bijvoorbeeld aan zindelijkheid, vlooien, wormen, vakantie, castratie/sterilisatie, etc. Bij ieder bezoek wordt de groeicurve ingevuld en krijgt u informatie mee.

Uw pup wordt zo goed in de gaten gehouden en zal ervaren dat het in onze dierenartsenpraktijk ook leuk kan zijn.

Het puppyconsultatiebureau vindt plaats op afspraak en is voor vaste klanten gratis. Heeft u interesse of vragen? Meldt u dan bij de assistente. Dit kan bij de balie of telefonisch: 0592 - 61 29 79.

Gebitsverzorging

Pijn in de bek door ontsteking van het tandvlees en/of teruggetrokken tandvlees komt regelmatig voor bij honden. Ook kunnen honden kiespijn hebben. Helaas is kiespijn bij dieren moeilijk te herkennen en daardoor wordt het vaak pas laat ontdekt. Door regelmatig het gebit van uw hond te verzorgen zijn veel problemen te voorkomen.

Meer informatie over tandheelkunde en over hoe u als eigenaar ervoor kunt zorgen dat uw hond een gezond gebit houdt leest u hier.

Overgewicht

Overgewicht komt veel voor bij honden. Overgewicht kan problemen geven zoals kreupelheid, verminderd uithoudingsvermogen, suikerziekte en hartproblemen. Probeer overgewicht te voorkomen door niet te veel te voeren en voldoende te bewegen. 
Gecastreerde en gesteriliseerde dieren worden sneller dik. Geef ze daarom aangepast voer (waar minder energie in zit).

Mocht uw dier toch te zwaar geworden zijn, dan helpen wij graag om het weer op het juiste gewicht te krijgen. Bij ons is speciaal voer verkrijgbaar. Dit is calorie-arm, maar bevat extra vezels waardoor het toch een vol gevoel geeft.

Onze assistentes adviseren u graag hoeveel u moet voeren en kunnen voor u uitrekenen hoe lang het zal duren voor het streefgewicht bereikt is. 

Sterilisatie van de teef

Een sterilisatie is een buikoperatie, waarbij de eierstokken en eventueel de baarmoeder worden weggehaald. Eigenlijk is het dus een castratie, maar de naam sterilisatie is zo algemeen ingeburgerd, dat wij die hier ook zullen gebruiken.

Als u uw teef laat steriliseren zal zij niet meer loops worden en kan zij geen nestje meer krijgen. Ze zal ook niet (meer) schijndrachtig worden. Met de sterilisatie worden ziekten van de baarmoeder voorkomen en is de kans op het krijgen van suikerziekte kleiner. Sterilisatie op jonge leeftijd (na de eerste loopsheid) verkleint de kans op melkkliertumoren. Jonge honden kunnen vanaf een leeftijd van zes maanden gesteriliseerd worden, maar onze voorkeur gaat ernaar uit de honden eerst een keer loops te laten worden. 
Drie maanden na de (eerste) loopsheid is het beste moment voor sterilisatie.

Een sterilisatie is onomkeerbaar, een hersteloperatie is niet mogelijk.

De sterilisatie bij een teef is een buikoperatie. Onder algehele narcose worden de eierstokken en eventueel de baarmoeder verwijderd via een snede in de middenlijn van de buik. De wond wordt onderhuids gehecht, zodat aan de buitenkant geen hechtdraden zichtbaar zijn. Dit geeft weinig irritatie en geneest in de regel heel mooi.
Alle dieren krijgen pijnstilling voor de eerste dagen na de operatie.

Na de ingreep

Tijdens het wakker worden houden wij de teef goed in de gaten en worden er regelmatig controles gedaan. Als de teef goed wakker is mag ze naar huis.

Na de sterilisatie verandert de stofwisseling en hebben teven de neiging dikker te worden. Wij adviseren daarom de voeding aan te passen (minder of energiebeperkte voeding geven) en/of meer te bewegen.

Als u twijfelt of u uw hond wilt laten steriliseren, wij geven u graag informatie en/of advies of lees onze informatiebrief: Geboortebeperking bij de teef

Castratie reu

Een castratie is een operatie waarbij de zaadballen van de reu verwijderd worden en de hond dus onvruchtbaar wordt. Soms moet een reu om medische redenen gecastreerd worden, maar vaak kiest de eigenaar voor castratie. Bijvoorbeeld omdat de reu erg dominant is, vaak wegloopt als er een loopse teef in de buurt is of om te voorkomen dat de reu een teef zal dekken. Reuen kunnen vanaf een leeftijd van zes maanden gecastreerd worden. Na de castratie is de reu nog vier tot zes weken vruchtbaar.
Een castratie is onomkeerbaar, een hersteloperatie is niet mogelijk.

De operatie

Onder algehele narcose wordt een klein sneetje gemaakt net voor de balzak. Via dit sneetje worden beide zaadballen verwijderd. De huid wordt onderhuids gehecht, zodat er aan de buitenkant geen hechtdraden zichtbaar zijn. Dit geeft weinig irritatie en geneest in de regel heel mooi. Alle dieren krijgen een pijnstiller, antibiotica is meestal niet nodig. Tijdens het wakker worden houden wij de reu goed in de gaten en worden er regelmatig controles gedaan. Als hij goed wakker is mag hij naar huis.
Na de castratie hebben reuen de neiging dikker te worden. Wij adviseren daarom de voeding aan te passen (minder voeding of energiebeperkt).

Tijdelijke castratie

Het is ook mogelijk om een reu tijdelijk te castreren door middel van een hormooninjectie of implantaat. Als deze zijn uitgewerkt komt de hormoon-en zaadproductie weer terug.
Meer informatie over dit implantaat vindt u hier.

Vakantie

Reisziekte 

Sommige honden kunnen net als mensen last hebben reisziekte tijdens een autorit. Reisziekte is niet echt een ziekte, maar zorgt wel voor ongemak. Symptomen bij de hond zijn braken, misselijkheid, kwijlen, onrust, angst en trillen. Wen uw hond al op jonge leeftijd aan autorijden, begin met korte ritjes. Mocht uw hond toch last hebben van braken door reisziekte dan zijn bij ons tabletten verkrijgbaar om dit tegen te gaan.

Vakantie in het buitenland

Als u uw hond mee wilt nemen op vakantie naar het buitenland gelden er enkele regels. Voor de meeste EU-landen is vereist dat de hond:

  • Gechipt is of een leesbare tatoeage heeft.
  • Een Europees dierenpaspoort heeft.
  • Ingeënt is tegen rabiës, tenminste 21 dagen voor vertrek.

Noorwegen en Verenigd Koninkrijk eisen een ontworming kort voor vertrek. Sommige landen eisen een gezondheidsverklaring, stellen een muilkorf verplicht of weigeren bepaalde rassen toe te laten. Soms worden eisen gesteld bij terugkeer naar Nederland. Meer informatie kunt u vinden op: www.licg.nl.

Daarnaast is het goed om te weten dat uw hond buitenlandse ziekten kan oplopen die in ons land niet meer of nog niet voorkomen. Teken in (Zuid-)Europa kunnen besmet zijn met Babesia of Ehrlichia of ze kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Tekenpreventie is in deze landen belangrijk. In Zuid-Europa en VS kunnen muggen de hond besmetten met hartworm. Regelmatig ontwormen (ook na thuiskomst) met het juiste middel is dan noodzakelijk. In landen rond de Middellandse Zee kunnen zandvliegen de ziekte Leishmania overbrengen. Veel van deze ziekten zijn moeilijk of niet te genezen. Voorkomen is dus beter. Wij geven u graag informatie.

De hond blijft thuis

Als u besluit om uw hond niet mee te nemen op vakantie, is het belangrijk dat u op tijd een oppas regelt. Familieleden of vrienden vinden het vaak leuk om tijdelijk voor een hond te zorgen. Maar u kunt de hond ook naar een dierenpension brengen. Houd er wel rekening mee dat veel pensions in het hoogseizoen al vroeg volgeboekt zijn. Wij raden u aan uw hond te behandelen tegen vlooien, teken en wormen, voordat u hem naar het pension brengt.Tenslotte is het voor elke oppas handig als u (voor noodgevallen) bereikbaar bent in de vakantie, dus laat een telefoonnummer achter.

Vuurwerkangst, begin op tijd!

Stress door vuurwerk komt bij veel dieren voor. Stress kan zich op veel manieren uiten; veel honden worden onrustig, gaan rondjes rennen, blaffen of gaan dingen in de omgeving vernielen. Ze verwonden zichzelf of worden onzindelijk. Misschien hebt u in het verleden wel eens kalmerende tabletten voor uw dier bij onze praktijk opgehaald. Maar kalmerende medicatie is niet de beste oplossing. Daarom geven we u graag wat meer informatie. Vuurwerkstress behandelen betekent een aanpak op lange en/of lange termijn.

Lange termijn

De lange termijn aanpak is bedoeld om de reactie van uw dier op stressvolle geluiden te veranderen. Voor uw dier is het het meest prettig om geen angst meer te hebben voor vuurwerk. Deze angst is vervelend voor een dier, maar kan zich ook uitbreiden naar angst voor onweer, voor een langskomende vrachtwagen of ander lawaai.

Training

Met een gerichte training kan uw dier angst afleren. Op internet zijn vuurwerkgeluiden te vinden, om uw dier te laten wennen aan deze geluiden. Dit vergt wel tijd; vaak enkele weken, soms enkele maanden.
Het beste is om ermee te beginnen ruim voordat het afsteken van vuurwerk begint, dus in de maand november of eerder. Deze methode kan ook gebruikt worden bij pups om angst te voorkomen.

Voeding en/of medicatie

Er zijn bij ons verschillende middelen verkrijgbaar om uw dier minder angstig te maken. Ook met deze middelen moet u ruim op tijd starten. Deze middelen kunnen ook gebruikt worden in combinatie met de bovengenoemde training. Als uw dier rustig is, zal de training beter aanslaan. Voor al deze middelen geldt dat u na twee tot vier weken verbetering kunt verwachten. Aangezien er ruim voor de jaarwisseling al vuurwerk wordt afgestoken adviseren wij om eind november al te beginnen met dit middel.

Zylkene is een voedingssupplement op basis van melkeiwit. Ook dit vermindert de symptomen van stress. Het mag gecombineerd worden met medicijnen en is ook veilig voor fokdieren. Zowel tijdens de dracht als de zoogperiode.

Korte termijn

Is het inmiddels half december, dan is het te laat om nog met bovenstaande middelen de angst en stress bij uw dieren te behandelen. De onderstaande korte termijn aanpak helpt uw dieren door de vuurwerkperiode heen:

  • Laat uw hond bijtijds, aangelijnd, uit.
  • Zorg voor een schuilplaats, het liefst op een plek waar uw hond toch al beschutting zoekt.
  • Blijf thuis bij uw dier en sluit de gordijnen.
  • Demp het geluid van vuurwerk door de radio of televisie aan te zetten.
  • Doe eventueel een prop watten met wat olijfolie in de oren van uw dieren.
  • Houd uw huisdieren binnen. Zorg dat uw kat niet de deur uit kan, sluit het kattenluik.
  • Zorg dat uw dieren gechipt en geregistreerd zijn. Mocht een dier in paniek toch ontsnappen dan is de eigenaar dankzij de chip snel op te sporen.
  • Geef geen straf als uw dier angstig is. Troost liever ook niet, dit kan het angstige gedrag verergeren. Probeer uw dier af te leiden en negeer het angstige gedrag.
  • Beloon rustig en kalm gedrag.
  • Er is bij ons medicatie verkrijgbaar om uw hond wat suf te maken. Deze kunt u op 30 en 31 december geven om de ergste vuurwerkangst op te vangen.

Meer informatie vindt u op: www.mijnhondisbang.nl.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Wij helpen u graag.

Euthanasie

Euthanasie; een vervelend en verdrietig onderwerp, maar toch willen we u wat informatie geven.
We willen allemaal een dier graag een laatste lijdensweg besparen, maar de beslissing wanneer moet worden ingegrepen is altijd moeilijk. Wij als dierenarts kunnen met u overleggen en u advies geven, maar u als eigenaar moet zelf de beslissing nemen.

Hoe gaat euthanasie

Als u besluit uw hond te laten euthanaseren kan dit bij u thuis of bij ons in de praktijk. De hond krijgt een injectie om suf te worden, dit duurt ca. 10 tot 15 minuten. Daarna volgt een injectie in het bloedvat van de voorpoot of achterpoot, waardoor het hart stil blijft staan. Onze ervaring is dat de meeste honden meer op hun gemak zijn en sneller suf worden als de eigenaar bij hen blijft. Als u dit vervelend vindt, of liever niet aanwezig bent bij de tweede injectie, kunt u dit aangeven. Voor de meeste kinderen is het geen probleem om bij de euthanasie aanwezig te zijn, maar het is ook mogelijk dat kinderen nadat de hond is overleden even afscheid komen nemen.

Het lichaam

Als uw hond overleden is mag u zelf beslissen wat er met het lichaam moet gebeuren. Er zijn verschillende mogelijkheden; begraven, cremeren of destructie. De laatste twee opties kunnen wij voor u verzorgen.

Rouw

Na de dood van uw huisdier volgt een periode van rouw. Het klinkt misschien wat zwaar en sommige mensen vinden het overdreven, maar verdriet verwerken kost tijd. Het verlies van een huisdier is een verdrietige gebeurtenis die ook verwerkt moet worden en de ene mens zal daar wat meer tijd voor nodig hebben dan een ander.