Gebitsverzorging bij de volwassen hond


Veel honden krijgen (op oudere leeftijd) last van een vieze geur uit de bek. Meestal wordt dit veroorzaakt door gebitsproblemen. Tandplak, ontstoken tandvlees of zelfs rotte tanden of kiezen kunnen deze geur veroorzaken.
Tandsteen is een harde, geelbruine laag die vast zit op de tanden en kiezen. Tandsteen is niet weg te poetsen. Tandsteen heeft een ruw oppervlak waardoor nieuwe tandplak zich heel gemakkelijk hecht.
Als uw hond gebitsproblemen heeft, of een vieze geur uit
de bek heeft, zal er iets aan moeten gebeuren.
Vaak eet de hond nog wel. Soms alleen nog zacht voer, soms eet de hond nog maar aan één kant van de bek. Maar soms merkt u niets aan de hond, behalve de vieze geur.
Toch horen wij vaak van eigenaren dat de hond na de gebitsbehandeling vrolijker is, weer met een bal wil spelen, beter eet, enzovoort. Kiespijn blijkt moeilijk te herkennen bij een hond.

Gebitsbehandeling onder narcose

In de regel zal het gebit pas goed bekeken kunnen worden als de hond onder algehele narcose is.
Na het professioneel reinigen van het gebit kunnen we het tandvlees en de tanden en kiezen onderzoeken. Het kan nodig zijn een röntgenfoto te maken van een of meer kiezen of tanden. Hiervoor hebben wij een speciaal röntgenapparaat. Op de röntgenfoto kunnen we de wortels bekijken en zo beslissen of het nodig is of en zo ja, op welke manier een tand of kies getrokken moet worden.

Tanden en kiezen met één wortel kunnen vaak gesloten getrokken worden. Dit betekent dat ze voorzichtig losgemaakt worden uit de tandkas en dat ze in hun geheel verwijderd worden.
Kiezen met twee of drie wortels kunnen vrijwel nooit in hun geheel verwijderd worden. De wortel(punt) zou afbreken. Daarom worden deze chirurgisch getrokken.
Dat wil zeggen dat het tandvlees wordt ingesneden en losgemaakt wordt van het onderliggende bot. Een deel van het bot van de tandkas wordt voorzichtig weggeboord.
De kroon (het deel dat boven het tandvlees uitsteekt) wordt met een boortje gesplitst, waardoor elke wortel apart getrokken kan worden. Als alle wortels verwijderd zijn wordt het tandvlees weer gehecht.
Aan het eind van de gebitsbehandeling wordt het gebit gepolijst. De tanden en kiezen zijn dan mooi glad en tandplak zal minder snel hechten.
Maar………… daarmee bent u niet klaar.
Als het gebit door ons goed verzorgd is bent u nu zelf aan de beurt. Als er thuis geen nazorg plaatsvindt zal opnieuw tandplak ontstaan. Dit zal overgaan in tandsteen.
De bacteriën uit de tandplak zullen het tandvlees weer aantasten etc., etc.
Het is dus belangrijk dat u na de behandeling zelf aan de slag gaat. Met de tandborstel, voer, kauwstaafjes, etc.

Laat het zo ver niet komen…...