Gebitsverzorging

De laatste jaren is er gelukkig meer aandacht voor het gebit van onze huisdieren. 
In onze praktijk hebben zowel dierenarts als assistente zich verdiept in de tandheelkunde door het volgen van diverse cursussen. Daarnaast hebben wij verschillende apparatuur aangeschaft, zoals een dentaal röntgenapparaat en een tandheelkundige unit. 
Hierdoor kunnen wij goede tandheelkundige zorg bieden. Niet alleen professionele reiniging en polijsten van het gebit is mogelijk. We maken ook röntgenfoto’s om de wortels van tanden en kiezen te beoordelen. Zo kan weloverwogen besloten worden of een kies of tand getrokken moet worden. Ook grote kiezen of hoektanden waarbij een chirurgische extractie nodig is kunnen wij trekken.

Gebitsverzorging thuis

Als eigenaar van uw dier, zult u ook aandacht en zorg aan het gebit moeten besteden.
Net als bij mensen wordt bij dieren tandplak gevormd; een witte plakkerige laag op de tanden en kiezen. In deze laag zitten o.a. bacteriën die het tandvlees kunnen doen ontsteken. Tandplak is te verwijderen door de tanden te poetsen. Als tandplak niet weggepoetst wordt kunnen zich mineralen afzetten (o.a. uit speeksel) waardoor tandplak verandert in tandsteen. Tandsteen heeft een ruw oppervlak, hierop zal tandplak zich nog gemakkelijker afzetten.
Tandsteen kan niet weggepoetst worden, maar kan verwijderd worden bij een professionele gebitsreiniging onder narcose.
Dagelijks tandenpoetsen bij uw dier voorkomt tandsteen, omdat u bij het poetsen de tandplak verwijdert.
U kunt de tanden met een zachte tandenborstel en water poetsen. Nooit met mensentandpasta, fluor is schadelijk voor uw dier!
In onze praktijk zijn ook speciale tandenborstels voor honden en katten en een smakelijke tandpasta verkrijgbaar. Met deze tandpasta vindt uw dier tanden poetsen lekker en zal het leren gemakkelijker gaan.
Tanden poetsen is de beste manier om tandplak te verwijderen, één keer per dag poetsen is voldoende. Wij helpen u graag met een poetsinstructie om uw dier het tandenpoetsen stap voor stap te leren.
Een dagelijkse poetsbeurt is de beste manier om het gebit schoon te houden, maar als tanden poetsen niet lukt zijn er nog andere mogelijkheden. In de praktijk is speciaal voer verkrijgbaar wat het gebit schoner houdt. Uw hond kunt u ook dagelijks laten kauwen op speciale kauwstaafjes. Deze verminderen tandplak en tandsteen.

Gebitsverzorging in onze praktijk

Als het niet gelukt het gebit van uw dier schoon te houden, dan kunnen er klachten ontstaan. Meer hierover kunt u lezen bij gebitsproblemen bij de hond of de kat.
Onder algehele narcose kunnen wij het het gebit goed bekijken, schoonmaken en behandelen.
Daarna wordt het gepolijst, zodat het beter schoon te houden is en tandplak en tandsteen minder snel ontstaan. Maar ook na de behandeling is het belangrijk dat u thuis het gebit blijft verzorgen.