Maden

Te zware konijnen, oudere konijnen met poot- of rugproblemen en konijnen met tandproblemen hebben soms last van aangekoekte keutels rond de staartaanzet. Het is normaal dat konijnen ’s nachts zachtere keutels produceren, die ze vervolgens opeten – dit is een belangrijk onderdeel van de voeding van konijnen – maar als een konijn veel te zwaar is of een pijnlijke bek of rug heeft, kan hij niet ver genoeg reiken om deze keutels ‘op te ruimen’.
Ook een verkeerde voeding kan ervoor zorgen dat het konijn de nachtkeutels niet opeet. Geef daarom veel hooi en beperkt korrelvoeding (zie hoofdstuk voeding).

Geen wormen maar maden

In de zomer kunnen diarree of aangekoekte zachte keutels vliegen aantrekken, die hun eitjes rond de staartaanzet leggen. Uit deze eitjes komen maden. De maden (die soms al binnen een dag uit de vliegeneitjes komen) voeden zich niet alleen met de aangekoekte keutels, maar ook met de konijnen zelf. De maden lijken op wormpjes en kruipen rond de anus. Dat is een hele pijnlijke en vaak levensbedreigende situatie.  In de zomer moet u uw konijn twee keer per dag controleren en er altijd voor zorgen dat de bedding schoon en droog is. Onze praktijk heeft verschillende middelen om dit lastige probleem te voorkomen, maar het belangrijkste is controle, hygiëne en een snelle behandeling van bijbehorende gezondheidsproblemen.