Castratie en sterilisatie

Konijnen zijn tussen 4 maanden (bij kleinere rassen) en 6-9 maanden (grotere rassen) geslachtsrijp. Het is aan te raden jonge konijnen vanaf 4 maanden op te delen in groepen van hetzelfde geslacht.
De dracht duurt 29 tot 33 dagen en direct na het werpen is het vrouwtje weer vruchtbaar.
Tenzij u konijnen wilt fokken, is het ten zeerste aan te bevelen om zowel mannetjes (rammen) als vrouwtjes (voedsters) te laten steriliseren / castreren.

Castratie

Rammelaars kunnen gecastreerd worden vanaf een leeftijd van zes maanden.
Bij deze ingreep worden de zaadballen verwijderd. Na de operatie is de rammelaar nog vier tot zes weken vruchtbaar!
Ongecastreerde rammen zullen eerder gedragsproblemen ontwikkelen, zoals vechten, bijten en sproeien. De urine kan ook erg gaan stinken.

Sterilisatie

Voedsters kunnen gesteriliseerd worden. Eigenlijk is het een castratie, maar de naam sterilisatie wordt zo algemeen gebruikt, dat wij dat hier ook zullen doen. Bij deze operatie worden de eierstokken en de baarmoeder verwijderd. Het konijn is dan onvruchtbaar en kan dus geen nestje meer krijgen.
Voedsters hebben op oudere leeftijd kans op baarmoedertumoren. Sterilisatie op jonge leeftijd voorkomt dit.
Sterilisatie voorkomt ook dat voedsters territoriumdrift gaan vertonen, vaak met andere konijnen willen vechten en agressief worden tegenover mensen

Gesteriliseerde / gecastreerde konijnen hebben bij het ouder worden eerder last van overgewicht en het is dus van belang ervoor te zorgen dat ze niet te veel eten en voldoende bewegen