Vuurwerkangst, begin op tijd!

Stress door vuurwerk komt bij veel dieren voor.
Stress kan zich op veel manieren uiten; katten kunnen onrustig gedrag vertonen, maar vaak trekken ze zich terug en verstoppen ze zich. Ze kunnen zichzelf overmatig gaan likken, slecht eten en vermageren. Soms worden ze onzindelijk.
Misschien hebt u in het verleden wel eens kalmerende tabletten voor uw dier bij onze praktijk opgehaald. Maar kalmerende medicatie is niet de beste oplossing.
Daarom geven we u graag wat meer informatie.

Vuurwerkstress behandelen betekent een aanpak op lange en/of lange termijn.

Aanpak op lange termijn

De lange termijn aanpak is bedoeld om de reactie van uw dier op stressvolle geluiden te veranderen. Voor uw dier is het het meest prettig om geen angst meer te hebben voor vuurwerk.
Deze angst is vervelend voor een dier, maar kan zich ook uitbreiden naar angst voor onweer, voor een langskomende vrachtwagen of ander “lawaai”.

Training

Met een gerichte training kan uw dier angst afleren.
Op internet zijn vuurwerkgeluiden te vinden, bij ons is een CD met vuurwerk- en onweergeluiden verkrijgbaar. Bij de CD zit een duidelijke instructie hoe u uw dier kunt laten wennen aan deze geluiden.
Deze methode vergt wel tijd; vaak enkele weken, soms enkele maanden.
Het beste is om ermee te beginnen ruim voordat het afsteken van vuurwerk begint, dus in de maand november of eerder.
Deze CD kan ook gebruikt worden bij kittens om angst te voorkomen.

Voeding en/of medicatie

Er zijn bij ons verschillende middelen verkrijgbaar om uw dier minder angstig te maken. Met deze middelen moet u ruim op tijd starten. Deze middelen kunnen ook gebruikt worden in combinatie met de training met de bovengenoemde CD. Als uw dier rustig is, zal de training beter aanslaan.
Voor al deze middelen geldt dat u na twee tot vier weken verbetering kunt verwachten.
Aangezien er ruim voor de jaarwisseling al vuurwerk wordt afgestoken adviseren wij om eind november al te beginnen met deze middelen.

• Het Calm diet van Royal Canin bevat bepaalde stoffen (alfa-casozepine en L-tryptofaan) die de symptomen van stress kunnen verminderen. Dit voer is speciaal ontwikkeld voor katten en kleine honden tot 15 kg.
• Zylkène is een voedingssupplement op basis van melkeiwit (caseïnehydrolysaat). Ook dit vermindert de symptomen van stress. Het mag gecombineerd worden met medicijnen en is ook veilig voor fokdieren. Zowel tijdens de dracht als de zoogperiode.
• Feliway-verdamper is een verdamper die in het stopcontact gestoken wordt en geruststellende feromonen verspreidt.

Aanpak op korte termijn

Is het inmiddels half december, dan is het te laat om nog met bovenstaande middelen de angst en stress bij uw dieren te behandelen.
De onderstaande korte termijn aanpak helpt uw dieren door de vuurwerkperiode heen:
- Houd uw dieren binnen. Zorg dat uw kat niet de deur uit kan, sluit het kattenluik.
- Zorg voor een schuilplaats, het liefst op een plek waar uw kat toch al beschutting zoekt.
- Blijf thuis bij uw dier en sluit de gordijnen.
- Demp het geluid van vuurwerk door de radio of televisie aan te zetten.
- Zorg dat uw dieren gechipt en geregistreerd zijn. Mocht een dier in paniek toch ontsnappen dan is de eigenaar dankzij de chip snel op te sporen.
- Geef geen straf als uw dier angstig is. Troost liever ook niet, dit kan het angstige gedrag verergeren. Probeer uw dier af te leiden en negeer het angstige gedrag.
- Beloon rustig en kalm gedrag.


Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen?
Wij geven u graag advies.