Vakantie

 

De kat blijft thuis

Als u besluit om uw kat niet mee te nemen op vakantie, is het belangrijk dat u op tijd een oppas regelt. Familieleden, vrienden of buren vinden het vaak leuk om tijdelijk voor een kat te zorgen.
Maar u kunt de kat ook naar een dierenpension brengen. Houdt er wel rekening mee dat veel pensions in het hoogseizoen al vroeg volgeboekt zijn.  
Wij raden u aan uw kat te behandelen tegen vlooien, teken en wormen, voordat u hem naar het pension brengt.
Tenslotte is het voor elke oppas handig als u (voor noodgevallen) bereikbaar bent in de vakantie, dus laat een telefoonnummer achter.
 

Vakantie in het buitenland

Als u uw kat mee wilt nemen op vakantie naar het buitenland gelden er enkele regels. Voor de meeste EU-landen is vereist dat de kat:
- gechipt is of een leesbare tatoeage heeft.
- een Europees dierenpaspoort heeft.
- ingeënt is tegen Rabiës, tenminste 21 dagen voor vertrek.
Noorwegen, Zweden en Verenigd Koninkrijk eisen een ontworming kort voor vertrek.
Sommige landen eisen een gezondheidsverklaring. Soms stelt Nederland aanvullende eisen (zoals een bloedonderzoek) bij terugkeer.
Meer informatie kunt u vinden op www.licg.nl

Daarnaast is het goed om te weten dat uw kat buitenlandse ziekten kan oplopen die in ons land niet meer of nog niet voorkomen.
Teken in (Zuid-)Europa kunnen besmet zijn met Babesia of Ehrlichia of ze kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Tekenpreventie is in deze landen belangrijk.
In Zuid-Europa en VS kunnen muggen de kat besmetten met hartworm.
Veel van deze ziekten zijn moeilijk of niet te genezen. Voorkomen is dus beter.
Wij geven u graag informatie.