Sterilisatie van de poes
 

Sterilisatie is een operatie waarbij de eierstokken en eventueel de baarmoeder verwijderd worden. Na deze operatie wordt de poes niet meer krols en is ze onvruchtbaar. Een sterilisatie is onomkeerbaar. In feite is het een castratie, maar omdat het in het algemeen sterilisatie wordt genoemd zullen we dat hier ook doen.
 

Op welke leeftijd?

Poezen kunnen al op jonge leeftijd gesteriliseerd worden. In verband met
een groter narcoserisico bij erg jonge dieren adviseren wij met de sterilisatie te wachten tot de poes tenminste 6 maanden oud is.

Voor de operatie

Voor de operatie heeft uw kat wat extra aandacht en zorg nodig. De poes moet bijvoorbeeld nuchter zijn als u haar komt brengen. Wij sturen u voorafgaand aan de operatie informatie toe, zodat u weet waar u op moet letten voor en na de operatie.

De operatie

Onder algehele narcose worden de eierstokken en eventueel de baarmoeder verwijderd.
De buikspieren en de huid worden onderhuids gehecht, zodat aan de buitenkant geen hechtingen zichtbaar zijn. Dit geeft weinig irritatie en geneest in de regel heel mooi.
Na de operatie krijgt de poes een ontwaakinjectie en gaat ze naar een verwarmde kooi in de opnameruimte.


Na de operatie

Tijdens het wakker worden houden wij de poes goed in de gaten en worden er regelmatig controles gedaan.
Als de poes goed wakker is mag ze weer naar huis.
De poes mag niet aan de wond likken of bijten. Doet ze dit toch, dan doen we haar een kraag om of een shirtje aan om dit te voorkomen.
Als u de poes de eerste dagen na de operatie binnen houdt kunt u haar beter in de gaten houden en krijgt de wond rust. Bovendien zal ze de eerste dagen wat trager zijn, dit is gevaarlijk in het verkeer.

Na een sterilisatie hebben katten de neiging sneller dik te worden. Wij adviseren daarom om energiebeperkt voer te geven, bijv. VCN Neutered Satiety Balance van Royal canin.

Als u eraan twijfelt of u uw poes wel of niet wilt laten steriliseren verwijzen wij u graag naar onze informatiebrief: Geboortebeperking poes