Castratie van de kater

Castratie is een operatie waarbij de teelballen verwijderd worden. De kater wordt hierdoor onvruchtbaar en de productie van testosteron stopt. Een castratie is onomkeerbaar.
 

Op welke leeftijd?

Een kater kan al op  jonge leeftijd gecastreerd worden. In verband met een groter narcoserisico bij erg jonge dieren adviseren wij te wachten met de castratie tot de kat zes maanden oud is.

Voor de operatie

Voor de operatie heeft uw kat wat extra aandacht en zorg nodig. De kater moet bijvoorbeeld nuchter zijn als u hem komt brengen. Wij sturen u voorafgaand aan de operatie informatie toe, zodat u weet waar u op moet letten voor en na de operatie.

De operatie

Als u de kat komt brengen wordt hij eerst onderzocht om te kijken of hij helemaal gezond is.
Als alles in orde is wordt de kat met een injectie onder algehele narcose gebracht. De kat krijgt een pijnstiller die 48 uur werkt en krijgt extra zuurstof toegediend.
Op de operatieplaats worden de haren verwijderd en wordt de huid gedesinfecteerd. Via een sneetje in elke balzak worden de testikels (ballen) naar buiten gehaald en, na het verknopen van de zaadstreng en het bloedvat, verwijderd.
Het sneetje in de zak hoeft niet gehecht te worden.
Na de operatie krijgt de kat een ontwaakinjectie en wordt hij in een verwarmde kooi in de opname gelegd.

Na de operatie

Tijdens het wakker worden houden wij de kat goed in de gaten en doen we regelmatig controles.
Als de kat goed wakker is mag hij naar huis.
De kat mag niet aan de wond likken of bijten. Als hij dat toch doet doen we hem een kraag om die dit voorkomt.
Als u de kat de eerste dagen na de operatie binnen houdt kunt u hem beter in de gaten houden en krijgt de wond rust. Bovendien zal hij de eerste dagen wat trager zijn, dit is gevaarlijk in het verkeer

Als u eraan twijfelt of u uw kater wilt laten castreren verwijzen wij u graag naar onze informatiebrief: Geboortebeperking kater