Vakantie
 

Reisziekte 

Sommige honden kunnen net als mensen last hebben reisziekte tijdens een autorit. Reisziekte is niet echt een ziekte, maar zorgt wel voor ongemak. Symptomen bij de hond zijn braken, misselijkheid, kwijlen, onrust, angst en trillen.
Wen uw hond al op jonge leeftijd aan autorijden, begin met korte ritjes.
Mocht uw hond toch last hebben van braken door reisziekte dan zijn bij ons tabletten verkrijgbaar om dit tegen te gaan.
 

Vakantie in het buitenland

Als u uw hond mee wilt nemen op vakantie naar het buitenland gelden er enkele regels. Voor de meeste EU-landen is vereist dat de hond:
- Gechipt is of een leesbare tatoeage heeft.
- Een Europees dierenpaspoort heeft.
- Ingeënt is tegen Rabiës, tenminste 21 dagen voor vertrek.
Noorwegen en Verenigd Koninkrijk eisen een ontworming kort voor vertrek.
Sommige landen eisen een gezondheidsverklaring, stellen een muilkorf verplicht of weigeren bepaalde rassen toe te laten.
Soms worden eisen gesteld bij terugkeer naar Nederland .
Meer informatie kunt u vinden op: www.licg.nl

Daarnaast is het goed om te weten dat uw hond buitenlandse ziekten kan oplopen die in ons land niet meer of nog niet voorkomen.
Teken in (Zuid-)Europa kunnen besmet zijn met Babesia of Ehrlichia of ze kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Tekenpreventie is in deze landen belangrijk.
In Zuid-Europa en VS kunnen muggen de hond besmetten met hartworm. Regelmatig ontwormen (ook na thuiskomst) met het juiste middel is dan noodzakelijk. In landen rond de Middellandse Zee kunnen zandvliegen de ziekte Leishmania overbrengen.
Veel van deze ziekten zijn moeilijk of niet te genezen. Voorkomen is dus beter.
Wij geven u graag informatie.

De hond blijft thuis

Als u besluit om uw hond niet mee te nemen op vakantie, is het belangrijk dat u op tijd een oppas regelt. Familieleden of vrienden vinden het vaak leuk om tijdelijk voor een hond te zorgen.
Maar u kunt de hond ook naar een dierenpension brengen. Houd er wel rekening mee dat veel pensions in het hoogseizoen al vroeg volgeboekt zijn.  
Wij raden u aan uw hond te behandelen tegen vlooien, teken en wormen, voordat u hem naar het pension brengt.
Tenslotte is het voor elke oppas handig als u (voor noodgevallen) bereikbaar bent in de vakantie, dus laat een telefoonnummer achter.