Sterilisatie van de teef

Een sterilisatie is een buikoperatie, waarbij de eierstokken en eventueel de baarmoeder worden weggehaald. Eigenlijk is het dus een castratie, maar de naam sterilisatie is zo algemeen ingeburgerd, dat wij die hier ook zullen gebruiken.

Als u uw teef laat steriliseren zal zij niet meer loops worden en kan zij geen nestje meer krijgen. Ze zal ook niet (meer) schijndrachtig worden. Met de sterilisatie worden ziekten van de baarmoeder voorkomen en is de kans op het krijgen van suikerziekte kleiner. Sterilisatie op jonge leeftijd (na de eerste loopsheid) verkleint de kans op melkkliertumoren. Jonge honden kunnen vanaf een leeftijd van zes maanden gesteriliseerd worden, maar onze voorkeur gaat ernaar uit de honden eerst een keer loops te laten worden. 
Drie maanden na de (eerste) loopsheid is het beste moment voor sterilisatie.

Een sterilisatie is onomkeerbaar, een hersteloperatie is niet mogelijk.

In onze praktijk bieden we twee manieren van sterilisatie aan:

1. De "gewone" buikoperatie.

2. De laparoscopische methode ("kijkoperatie").

1. De buikoperatie

Onder algehele narcose worden de eierstokken en eventueel de baarmoeder verwijderd via een snede in de middenlijn van de buik. De wond wordt onderhuids gehecht, zodat aan de buitenkant geen hechtdraden zichtbaar zijn. Dit geeft weinig irritatie en geneest in de regel heel mooi.
Alle dieren krijgen antibioticum en pijnstilling voor de eerste dagen na de operatie.

2. Laparoscopische sterilisatie

Onder algehele narcose worden de eierstokken verwijderd via twee kleine sneetjes in de buikwand.
De operatie duurt korter dan bij een gewone buikoperatie en er zijn slechts twee kleine wondjes. De teef zal weinig last hebben van de ingreep en snel herstellen.

De laparoscopische sterilisatie voeren wij niet zelf uit, maar wij willen deze techniek wel graag aanbieden. Daarom hebben wij, in samenwerking met aangrenzende praktijken, een dierenarts en assistente met laparoscopische ervaring bereid gevonden deze ingreep bij ons in de praktijk te verrichten. Heeft u interesse in deze methode, neemt u dan contact op met de praktijk.

Na de ingreep

Tijdens het wakker worden houden wij de teef goed in de gaten en worden er regelmatig controles gedaan. Als de teef goed wakker is mag ze naar huis.
Na de sterilisatie verandert de stofwisseling en hebben teven de neiging dikker te worden. Wij adviseren daarom de voeding aan te passen (minder of energiebeperkte voeding geven) en/of meer te bewegen.

Als u twijfelt of u uw hond wilt laten steriliseren, wij geven u graag informatie en/of advies of lees onze informatiebrief: Geboortebeperking bij de teef.