Sterilisatie van de teef

Een sterilisatie is een buikoperatie, waarbij de eierstokken en eventueel de baarmoeder worden weggehaald. Eigenlijk is het een castratie, maar de naam sterilisatie is zo algemeen ingeburgerd, dat wij die hier ook zullen gebruiken.
Als u uw teef laat steriliseren zal zij niet meer loops worden en kan zij geen nestje meer krijgen. Ze zal ook niet (meer) schijndrachtig worden.
Met sterilisatie worden ziekten van de baarmoeder voorkomen en is de kans op het krijgen van suikerziekte kleiner. Sterilisatie op jonge leeftijd (na de eerste loopsheid) verkleint de kans op melkkliertumoren.
Jonge honden kunnen vanaf een leeftijd van zes maanden gesteriliseerd worden, maar het liefst steriliseren wij de hond als ze een keer loops geweest is.
Drie maanden na de loopsheid is het beste moment voor sterilisatie.
Een sterilisatie is onomkeerbaar, een hersteloperatie is niet mogelijk.
 

De operatie

Onder algehele narcose worden de eierstokken en eventueel de baarmoeder verwijderd.
De wond wordt onderhuids gehecht, zodat aan de buitenkant geen hechtdraden zichtbaar zijn. Dit geeft weinig irritatie en geneest in de regel heel mooi.
Alle dieren krijgen antibioticum en pijnstilling voor de eerste dagen na de operatie.

Tijdens het wakker worden houden wij de teef goed in de gaten en worden er regelmatig controles gedaan. Als ze goed wakker is mag ze naar huis.
Na de sterilisatie hebben teven de neiging dikker te worden. Wij adviseren daarom de voeding aan te passen (minder voeding of energiebeperkt).

Als u eraan twijfelt of u uw teef wilt laten steriliseren, lees dan onze informatiebrief: Geboortebeperking bij de teef.