Euthanasie


Euthanasie; een vervelend en verdrietig onderwerp, maar toch willen we u wat informatie geven.
We willen allemaal een dier graag een laatste lijdensweg besparen, maar de beslissing wanneer moet worden ingegrepen is altijd moeilijk.
Wij als dierenarts kunnen met u overleggen en u advies geven, maar u als eigenaar moet zelf de beslissing nemen.

Hoe gaat euthanasie

Als u besluit uw hond te laten euthanaseren kan dit bij u thuis of bij ons in de praktijk. 
De hond krijgt een injectie om suf te worden, dit duurt ca. 10 tot 15 minuten. Daarna volgt een injectie in het bloedvat van de voorpoot of achterpoot, waardoor het hart stil blijft staan. Onze ervaring is dat de meeste honden meer op hun gemak zijn en sneller suf worden als de eigenaar bij hen blijft. Als u dit vervelend vindt, of liever niet aanwezig bent bij de tweede injectie, kunt u dit aangeven.
Voor de meeste kinderen is het geen probleem om bij de euthanasie aanwezig te zijn, maar het is ook mogelijk dat kinderen nadat de hond is overleden even afscheid komen nemen.

Het lichaam

Als uw hond overleden is mag u zelf beslissen wat er met het lichaam moet gebeuren.
Er zijn verschillende mogelijkheden; begraven, cremeren of destructie. De laatste twee opties kunnen wij voor u verzorgen.

Rouw

Na de dood van uw huisdier volgt een periode van rouw. Het klinkt misschien wat zwaar en sommige mensen vinden het overdreven, maar verdriet verwerken kost tijd. Het verlies van een huisdier is een verdrietige gebeurtenis die ook verwerkt moet worden en de ene mens zal daar wat meer tijd voor nodig hebben dan een ander.